Divriği Ulu Cami Sivas ilimizde Mengücekli Beyliği döneminde yapılmıştır.Yapıyı Ahmet Şah yaptırmıştır.Yapıda farklı bölümlerde farklı mimarlar çalışmıştır.
Yapının içinde merkez cami, türbe ve şifahane bulunmaktadır..
Yapı mihrap duvarına dik 5 sahından oluşur.
Yapnın en ilginç özelliklerinden biri 3 boyutlu taş oymalarında ne islam ne de eş zamanlı hristiyan mimarisinde olmayan özellikler vardır.
Taş oyma ve kabartmalarında Hint, Suriye, Mısır, Orta Asya etkileri görülür.
Yapıda Kuzey, Batı, Darüşşifa ve Doğuda bugün pencereye çevrilmiş 4 taç kapı bulunur.
Kuzey taç kapıda barok etkileri görülür. Bezemeler alışılmamış boyuttadır. Bezemeler arasında: güneş diski, kompozit yapraklar, rumi ve palmetler, hayat ağacı motiflerive sekizgen yıldız motifleri vardır...
Şifahane taç kapısında gotik özellikler görülür.İç içe sivri kemerlerden oluşması gotik dönem kiliselerini hatırlatır.Bitkisel motifler kullanılmıştır.Cephe üzerinde insan profilleri de bulunur fakat zamanla insanlar cami duvarlarında insan silüetinin bulunmasının yanlış olduğunu düşünerek bunları kazımışlardı
Erkek ve Kadın silüetlerinin bulunduğu bölümler..
Anka kuşu motifi..
Batı taç kapısının iki tarafında mihrabiyeler ve gülbezekler vardır. Yoğun bir şekilde işlenmiş geometrik motifler bulunur.
Tek başlı kartal motifi ve yanında doğan kuşu figürü bulunur.
Doğu taç kapısında Selçuklu süsleme özellikleri görülür. Sekizgen yıldızlar, geometrik motifler, bitkisel motifler bulunur..
DİVRİĞİ ULU CAMİ İLGİNÇ BİR DETAY:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder